Jordärtkocka – 3 knölar

Jordärtkocka – 3 knölar

Helianthus tuberosus   Till skillnad från solrosen är jordärtskockan flerårig och den har underjordiska utlöpare som i spetsarna utvecklar oregelbundet formade knölar med en hög halt av inulin. Det är dessa underjordiska knölar man använder. Plantan växer varje år till 2-3 meters höjd, har kraftiga stjälkar, smalare blad än solrosen och en något mindre blomkorg. Jordärtskockan är mycket härdig och kan utan vidare odlas upp till zon 7, även om blomman sällan hinner utvecklas hos oss. Jordärtskockan är lättodlad. Även en liten knöl som lämnas kvar i marken kommer att börja växa.  Knölarna är knotiga, ojämna och vagt lika ingefärsroten. Råa har de en krispig textur. De har en tendens att falla sönder och lösas upp när de kokas. Knölarna, vilka är den enda del som används, smakar som en korsning mellan rädisa och kronärtskocka. Storlek: Sluthöjd: 2-3m Planteringstid: Mars-maj Planteringsavstånd, cm: 15 Planteringsdjup, cm: 10 Skörda : Så sent som möjligt på hösten, det går även bra att skörda under vintern tills marken fryser. Gödsel/Näring:  Jordärtskockan kräver mycket näring speciellt sent på sommaren och tidig höst då den växer som bäst. Läge: sol/halvskugga Återkommande: Ja Härdighet / Växtzon: 1-7 Användningsområde: Soppor, gratänger, stuvningar, grytor, puré, barnmat mm. Smaken på jordärtskockan är något säregen, påminner om svartrot. Övrigt: Ogräsbekämpning, vattning vid långvarig torka och kupning för att förhindra missfärgning av knölarna. Antal / frp: 3st barrotad planta

Läs mer om Jordärtkocka – 3 knölar

Jordärtkocka – 3 knölar

Odling

Hitta Jordärtkocka – 3 knölar även hos:












Rulla till toppen